Az OM MANI PEME HUM mantra jelentése

 

A mantra nagyon hevenyészett és elnagyolt fordítása : "áldást minden érző lényre", de mint az a mantrák esetében megfigyelhető, minden szótag  sajátos és többrétegű jelentéstartalommal bír. Ez a mantra Csenrézi - az együttérző szeretet buddhájának - alap mantrája. Ez annyit tesz, hogy miközben e mantrát recitálják, ezen buddhaaspektus energetikáját idézik meg életükben a gyakorlók.

Az OM szótag általában minden mantra elején megtalálható.Az Univerzum alaprezgése, mely "isteni hangként" is ismeretes.

A MÁNI szó jelentése drágakő,  a PEME jelentése  lótusz.( mely ebben az esetben a megnyílt koronacsakrát jelképezi)  A drágakő a lótuszban a minden szennyeződéstől megtisztult tudatosság jelképezi. A drágakő ebben az értelemben gyémántot jelent, a legtisztább és legkeményebb drágakövet a világon.

Az OM jelenti még minden Buddha testét, a MÁNI PEME a buddhák beszédét,HUM a tudatát.

A mantra recitálása védelmet is nyújt, mivel lezárja  a különböző világok kapuit:

OM-az Istenek (dévák) világának kapuját,

MÁ -Félistenek és démonok világainak kapuit,

NI - az emberi világ kapuját,

PE - az állatok világát

ME - az éhes szellemek világának kapuját

HUM pedig a pokol kapuit

 

A különböző szótagok tisztító hatással is bírnak.Így az OM szótag tisztítja a testet, a MÁ szótag a beszédet, NI a tudatot, Pe a zavaros érzelmeket, Me a lappangó kötödéseket, HUM pedig a tudást takaró fátylakat.

Ha ennél többet is szeretnél megtudni a mantráról és annak használatáról látogass el ide :http://www.tibet.hu/meditaciok