Fehér tara

A buddhizmusban különféle neveken 21 Tarát tartanak számon. Melyeket kéz és lábtartásuk, valamint színük szerint különböztetnek meg. A legismertebbek:  Zöld Tara (Szjamatára) és Fehér Tara (Szitatára). Ők az Istennő békés aspektusait jelenítik meg. A hagyomány szerint a világ szenvedéseit szemlélő Csenrézi  szemeinek könnyeiből születtek.Fehér Tarát(szanszkrit nyelven Szitatárá, tibeti nyelven:Sgrol-dkar) Minden Buddha Anyjának is szokták nevezni. A könyörületesség anyai jellegét képviseli. Fő fogadalma a betegségek eltávolítása, az élet meghosszabbítása a korai halál elhárítása, a lények szükségleteinek kielégítése és védelmezése. Fehér színe a tisztaságot, bölcsességet és a végső igazságot jelképezi.Legtöbbször hét szemmel ábrázolják. Amelyek két hétköznapi szemén kívül a homloka közepén, két tenyerében és két talpán találhatóak. Ezek szimbolizálják az éberségét és azt a képességét, hogy a világban minden szenvedést észrevesz, minden segélykiáltás eljut hozzá a szenvedés összes világában, mivel mindkét észlelési módot használja, az általánost és a különleges, érzékeken túli észlelést is. Az emberek egészségért, erőért és hosszú életért imádkoznak hozzá.

 

  MANTRÁJA:

OM TARE TUTTARE TURE MAMA AYUR
PUNYE JNANA PUSHTIM KURU SVAHA

 Om - Isteni

Tare
- Oh Tara - Te erős vagy és türelmes, aki felszabadítasz a szenvedés alól. Segít az anyag fenyegetéseivel szemben ( árvíz, földrengés, elemi csapások, balesetek.) véd mindenféle veszélytől.

Tuttare - a spirituális út jegyében fogan az egyéni üdvösség. Védelem a lelki veszélyek ellen: kapzsiság, gyűlölet, csalódás.

Ture - Gyors és készséges. A szellemi út szempontjából a felszabadulás önzetlen útját az egyetemes üdvösséget, megváltást jelenti. Gyorsan megment a fájdalomtól és a szenvedéstől. Megtanít minket együttérezni mások szenvedésével.

Mama - „Enyém” - szeretnénk rendelkezik a hosszú élet, bölcsesség, boldogság tulajdonságaival.

Ayur - Hosszú élet

Punye - „érdem” - elősegíteni a hosszú boldog életet.

Jnana - Bölcsesség.

Punye és Jnana - A megvilágosodottsághoz ezeket fel kell halmozni- bölcsességet, tisztességet, érdemeket, pozitív tulajdonságokat. A megvilágosodáshoz még ezeken kívül is kell az a képesség, hogy mélyen tudjunk nézni önmagunkba, és a körülöttünk lévő világ jelentéktelen dolgaiban is meglássuk az istenit.

Pushtim - gazdagság, bőség, növekedés, gyarapodás.

Kuru - Egy mitikus föld a Himalája északi részén, ahola hosszú élet és a boldogság állandó. Az árják eredeti északi hazája. Könyörgés Fehér Tarához, hogy elérhessük a megvilágosodást, mint az ősi árják, a hosszú boldog életet, és hozzásegítünk ehhez mi is minden más érző lényt.

Svaha - Áldás kérése