Hangtál és thingsa

A hang ugyan úgy mint a fény egyike a legerőteljesebb energetikáknak. A különböző hangfrekvenciák  egymástól eltérő agyhullámok stimulálására is felhasználhatóak. A Bön-ben és egyébb sámánisztikus kultúrákban vagy a tibeti buddhizmusban is már évezredek óta felhasználják a hangok erejét a révülésben, gyógyításban és különböző tudatállapotok gyorsabb elérésében.  Több eszközt is igénybe vehetnek ehhez. Ezek közül a legismertebbek a 7 vagy 12 fém ötvözetéből készülő tibeti hangtálak és a thingsák, tibeti csengők.

A hangtálakat tradicionálisan a 7  - alap bolygóminőségnek megfelelő - fém  ötvözetéből kézi kovácsolással készítik. Az edények készítői a munka megkezdése előtt imádkoznak és munka közben is végig törekednek a tiszta tudatosságuk fenntertására. Minél  régebbi egy tál annál nagyobb értéket képvisel. A szerzetesek elmondása szerint léteznek olyan tálak is, amelyek akár már négyszáz évesek is lehetnek.

Összetétele : 

  1. Az arany: az életenergia, a tudat jelképe. A Napra utal. Az arany energiája az életet örömtelivé teszi.
  2. Az ezüst: jelképezi az időt és a haladást (fejlődést). A Holdra utal. Az ezüst energiája a lelki energiákat befolyásolja.
  3. higany: jelképezi a szellem és a test kapcsolatát. A Merkúrra utal. A higany energiája megjeleníti az intellektust, a gondolkodást, a tudást és a kommunikációt.
  4. réz: a személyes szeretet, az egyéni vonzerő. A Vénuszra utal. A réz energiájának hatására valamennyi élőlény magához vonzza, a másik nemet.
  5. vas: a lendületbe hozott energia szimbóluma, ami az egyén szándékától függően lehet teremtő és romboló is. A Marsra utal. A hódításhoz szükséges energiát a vas adja.
  6. Az ón: Az univerzális tudás jelképe. A Jupiterre utal. Az ón energiája a misztikus kapcsolatokat, kozmikus látást befolyásolja.
  7. Az ólom: az anyag, a matéria jelképe. A Szaturnuszra utal. Az ólom energiája az összehúzódásra hat.

A tálak nagysága és a faluk vastagsága határozza meg  a hangtartományt, amelyet a megkongatásukkal, vagy körkörös dörzsölésükkel kibocsájtanak. A megszólaltatott tál általában két-három felharmónikussal is rendelkezik, de valójában ennek többszöröse is megszólal, csak a  már nem hallható tartományban. Ennek megfelelően rezgésben is nagyon összatett hatást képesek produkálni. Minél nagyobb egy tál annál mélyebb hagtartományban szólal meg.Minél kisebb annál magasabb hangfekvésű. Az egyes tálak rezgése megfelel a test energetikai rendszerében megtalálható egyes csakrák rezgéstartományának.

Tibetben, Nepálban Indiában és Kínában évezredek óta használatos a tálak és más hasonló hanghatást kiváltó eszközök alkalmazása gyógyászati célokra is.Ennek többféle módja  ismert, bár vélhetőleg néhány ezer évvel korábban sokkal szélesebb alkalmazási terültete volt, mint ami mára fennmaradt. Bármilyen módszert is választunk( testre helyezzük a tálakat, vagy csak a test köré, vízzel tőltjük fel őket, vagy üresen használjuk) minden esetben jelentős hatás érhető el mind fizikai, mind lelki mind mentális szinten.  A körkörösen terjedő hangrezonancia szétrázza a test energetikai rendszerében megjelenő   blokkokat, emelyek a fejtetőn, a hajszálakon, kéz és lábcsakrákon keresztül távoznak.  Energeteikai kezelések alkélmával  harmonizálják és energiával töltik fel a páciens aura rendszerét.

Tingsha a meditáció, szertartás, hangfürdő, hangmasszázs, tértisztítás , hanggyógyászat eszköze.
A  tingsha bronz alapanyagába ezüst is megtalálható, ennek köszönhető  érces, tiszta, hosszan csengő a hangja. Két agyféltek összehangolására, a belső egyensúly megteremtésére, férfi- női energiák szinkronba állítására használatos. Jin típusú eszköz a csatornák megnyitására szolgál. Nepálban készült
 

Meditációs eszközként is nagyon hatásos ezen tálak alkalmazása.

Itt találhatoda hangtálainkat .