Tara aspektusok

Itt megnézhetitek szobrainkat

Tarát a tibetiek nyelvén  Dölma,  női buddha aspektus, aki Csenrézinek a női megfelelője. Különböző színű megjelenési formái ismeretesek, szám szerint 5: a Fehér Tara mint lenyugtató és hosszú élet  aktivitás, vagyis minden negatívitás, betegség lenyugtatása az eredendő állapotba; a Sárga Tara a gazdagító aktivitás, minden pozitív dolog növelése, beleértve a bölcsességet is; a Vörös Tara a hatalomhoz köthető, uraló aktivitás, minden élet helyzet uralása tartozik hozzá; és  Kék Tara a leigázó, a különböző negatív erők legyőzője. A Zöld Tara az összes aktivitást együtt tartalmazza.

Mantrája az OM TARE TUTTARE TURE SZOHA, és ez az általános Tara mantra is.

A hosszú élet Fehér Tara mantra az  OM TARE TUTTARE TURE MAMA AJU PUNYE DZSNANA PUSTIM KURU SZOHA.
A Zöld Tara mantrája megvéd a nyolc veszélytől, a melyek a bensőnkből fakadnak, de kívül is megjelennek: gőg (oroszlán), káprázat vagy tudatlanság (vad elefánt), gyűlölet (erdőtűz), féltékenység (kígyó), helytelen vagy fanatikus nézetek (rablók), kapzsiság vagy fösvénység (börtön), vágy vagy ragaszkodás (árvíz) és a káprázat okozta kétség (démon).
A mantrában az OM a múlt, jelen és jövő három időt jelenti; a TARE a világi veszélyektől és szenvedésektől való szabadadulást jelenti; a TUTTARE az alacsonyabb szintű spirituális utakon ad védelmet, TURE a boddhiszattvák ösvényén nyújt védelmet, és a SZOHÁ a legfelső védelem, amely minden védelem beteljesülése együtt.

(Őszentsége Urgyen Trinley Karmapa recitációja)

Forrás: Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ honlapja

+