Thangka- a nyugalom kelléke, amit itt megvásárolhatsz

Itt megnézheted a Thangkákat.

Hogyan meditáljunk és lazítsuk akkor, amikor sms-ek, emailek ezrei özönlenek nap, mint, nap? Milyen segítő eszközök állnak rendelkezésre, hogy harmóniában éljünk? Ismerd meg a meditáció nélkülözhetetlen kellékeit, a thangkákat. A stressz kezelés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges és teljes életet éljünk. Az ingerek-világában kikapcsolódni, meditálni, gondolkodni nem egyszerű feladat, még akkor sem, ha az erre szánt idő alatt semmi mással nem foglalkozunk, csak önmagunkkal.

A Thangka (ejtsd: tanka) elsősorban meditációt elősegítő eszközként kezdték használni, de évek elteltével egyre inkább jelente meg templomok, házi oltárok falain. Nagyrész Buddhát ábrázolják istenségek, lámák vagy az életből vett jelenetek közepette. A thangkák fő feladata, hogy az érzékelhető világban is megjelenítsék azokat a szimbolikus látomásokat, amiket a tibeti buddhizmus szerint a halál és az újjászületés közötti állapotban, az ún. bardóban tűnnek fel.

A buddhizmus terjedésével, és az ember békesség utáni vágyának fokozódásával egyre inkább kezdtek elterjedni a mandalákat, azaz a világmindenség jelképeit ábrázoló thangkák.

Színekkel a harmóniáért
A thangkák általában téglalap alakúak, és az aljába varrt rúdra könnyedén feltekerhetőek. Csoportosításuk jellemzően színeik alapján történik. A leggyakoribbak a fekete thangkák (nag thang), melyeken a fekete alapra arany körvonalakkal haragvó istenségeket festettek; a vörös (dmar thang) és arany (gser thang) alapra készült thangkák jóval ritkábbak.

A festő a „szem megnyitásával” mintegy életre keltette az ábrázolt istenséget, mely része volt a felszentelési szertartásnak (rab gnas) is.

A thangkák legfőbb feladata, hogy segítség a meditálót abban, hogy meditációja tárgyát a tudatába vésse, és más körülmények között, ahol nincs idő vagy lehetőség a meditációra, könnyedén elő tudja idézni. Más megközelítés szerint a thangkák képesek olyan gyógyító energiamezőt létrehozni, ami az adott helységet egy kellemes, nyugtató környezetté varázsolja, így a hosszú napok után a hazatérés mindig békés lehet.

Ahhoz, hogy a legrázósabb nap után is nyugodtan pihenhess és közelebb kerülj a harmóniához és a békességhez, válogass kedvedre thangkáink közül!

Az alábbi linkre kattintva webshopunkban otthonod kényelméből vásárolhatsz: Thangkák a webshopban