Zöld Tára

A tibeti buddhizmus egyik legnépszerűbb női istensége Tara (szkrt. – Drölma – tib.) a “Megszabadító”, aki halandóként végigjárva a Dharma ösvényét, gyakorlása által maga is elérte a buddhaság állapotát. Bodhiszattva fogadalmat téve azt az ígéretet tette, hogy ameddig a szamszara ki nem ürül, női testben megjelenve fogja a lényeket segíteni. Tara fő megjelenése Zöld Tara, akinek zöld színe a felébredett cselekvést jelenti, így gyorsasága és bátorsága miatt azonnali segítséget nyújt az Őhozzá imádkozóknak.

Zöld Tara gyakorlata a hagyomány szerint megvéd a nyolc nagy félelemtől, melyek egyrészt jelenthetnek az életünkben adódó testi épségünket fenyegető veszedelmeket, másrészt a tudatunkban háborgó érzélmeket is. Ha bizalommal fordulunk hozzá és segítségét kérjük, megvéd minden ártó helyzettől, akadálytól. Bár Tarának sok megnyilvánulása ismert, például huszonegy Tara, – mely utóbbihoz kapcsolódik a huszonegy tara dicsőítés – és a különféle alakzatoknak külünböző szertartásaik vannak, amikor imádkozunk egyszerűen rágondolva kérhetjük Zöld Tarát, hogy teljesítse be az összes megfogalmazott kívánságot.

 https://www.youtube.com/watch?v=LqBP27_8fiE


Az üresség felismerésének jelképe vagy, lótuszodon ülve,

Smaragd színű, egy arcú, két karú Hölgy,

Ifjúságod teljében, jobb lábad kinyújtva, a balt behúzva,

 

A bölcsességet és művészetet egyaránt képviseled - Hódolat neked!

 

Mint mennyei türkizszínű fa egyik kinyújtott ága,

Hajlékony jobb kezed adományozó tartásban van,

Úgy hívod a bölcset a legfőbb beteljesülés ünnepére,

Mint egy mulatságra - Hódolat neked!

 

Bal kezed menedéket ad nekünk, a Három Ékkövet mutatva;

Így szól:' Ti, emberek, akikre száz veszély leselkedik,

Ne féljetek, megmentelek benneteket mielőbb!'

Hódolat neked!

Kezeidben tartott kék utpala virággal ezt jelzed,

'Szamszárában élő lények! Ne kapaszkodjatok földi örömökbe.

Lépjetek be a megszabadulás nagy városába!"

Virág-ösztökéid erőfeszítésre sarkallnak bennünket.

Hódolat neked!

/ Első Dalai Láma (1391-1474)  /

 

 

Mantrája:

                                                                      OM TARE TUTTARE TURE SOHA

 

Jelentése:

Óh, Isteni Tara, Te erős és türelmes vagy, Te, aki felszabadítasz a szenvedés alól, megóvsz a csapásoktól, megvédesz a veszedelmektől.
Megvéded azokat, akiket fenyeget a kapzsiság, a gyűlölet és a csalódás veszélye. Gyors, odaadó és készséges vagy. A spirituális úton elhozod nekünk a felszabadulás önzetlen útját, az egyetemes üdvösséget, a megváltást. Megmentesz a fájdalomtól és a szenvedéstől. Megtanítasz minket együtt érezni mások szenvedésével. Örökké áldott légy!